Kako se sanka

Sankanje v zadnjih letih postaja vse popularnejši šport in način rekreacije, ki se ga poslužujejo množice mladih in starih. Svež zrak, zimska pravljica, dobra družba in obilica zabave razvedrijo prav vsakega. Kljub vsemu pa moramo za uživaški in varen spust po progi navzdol poznati nekaj osnovnih pravil.
Spuščamo se lahko na več načinov, odvisno seveda od tega, kako vešči smo sankanja in kakšno "dozo adrenalina" potrebujemo. Vsekakor NE SMEMO precenjevati svojih sposobnosti in s pretiranim divjanjem po progi ovirati sebe in ostalih sankačev/sankačic. Alkohol prav tako ne spada na sankaško progo, kozarček rujnega si raje privoščimo na koncu... Kadar se odpravimo na sankanje, moramo biti v primerni fizični kondiciji, uporabljati pa moramo primerno opremo. V grobem poznamo dva načina sankanja - OSNOVNI in TEKMOVALNI.

Pri OSNOVNEM načinu sankanja ne razvijemo prav velike hitrosti, primeren je za tiste, ki se sankajo bolj redko, predvsem naj se na tak način zaradi varnosti sankajo otroci in sankači z malo izkušnjami. Na saneh sedimo vzravnano, saj imamo tako dober pregled nad dogajanjem in smo ves čas pripravljeni na nepredvidene situacije. Uzdo sani držimo trdno, a še vseeno sproščeno z obema rokama. Zelo važen je položaj nog - lahko jih naslonimo na sprednji del sani, vendar moramo biti pri tem zelo pazljivi, da nam ob eventuelnem nepričakovanem sunku ne zaidejo pod sani, saj je kompliciran zlom lahko neizbežen. In na kašen način potem zavijamo? Stvar je sila preprosta: če hočemo zaviti levo, spustimo levo nogo na tla in z njo drsamo po podlagi, če želimo zaviti desno, pa spustimo desno nogo na tla in z njo rahlo zaviramo. Kako močno drsamo po podlagi je seveda odvisno od tega, kakšen ovinek je pred nami - bolj ko je oster ovinek, močneje moramo pritisniti nogo ob tla. Najpomembnejše pa je seveda zaviranje. V primeru občutka, da sankamo prehitro, da nismo več kos našim sposobnostim ali pa se na progi pojavi nepredvidena situacija, MORAMO obvezno zavirati. Z obema nogama močno pritisnemo ob tla in po možnosti z rokama primemo še sprednji del sani in ga dvignemo. Na ta način se bomo na najhitrejši možni način ustavili.

osnovni nacin 1osnovni polozajosnovni nacin 2sedeci leva noga na tla 

Pa še nekaj PRAVIL, ki se jih moramo držati, kadar se sankamo na urejenih progah:

1.) Bodimo obzirni do drugih sankačev/sankačic na progi!
Vsak sankač/sankačica mora ravnati tako, da nikogar ne ogroža ali mu škoduje. Posebno previdni smo na otroke! Vinjenim osebam se lahko prepove nadaljne sankanje!

2.) Obvladovanje hitrosti in načina vožnje
Vsak/a sankač/ica mora sankati tako, da se lahko pravočasno ustavi. Svojo hitrost vožnje mora prilagoditi znanju, terenskim, snežnim in vremenskim razmeram ter gostoti prometa na sankališču/sankaški progi.

3.) Izbira smeri vožnje
Sankač/ica, ki prihaja od zadaj, mora smer svoje vožnje izbrati tako, da ne ogroža sankačev/sankačic pred seboj.

4.) Prehitevanje
Prehitevanje je dovoljeno z desne in leve, vendar le, če je razdalja dovolj velika, da prehitevanemu omogoča dovolj prostora za vse njegove manevre.

5.) Vključevanje in vnovični spust - nadaljevanje
Vsak/a sankač/ica, ki želi zapeljati na sankaško progo ali po ustavitvi nanjo spet zapeljati, se mora navzgor in navzdol prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti zase ali za druge.

6.) Ustavljanje
Vsak/a sankač/ica se mora izogibati ustavljanju na ozkih ali nepreglednih delih, če ni to nujno potrebno. Sankač, ki je tam padel, se mora čim hitreje umakniti oz. opozoriti na svojo navzočnost. V primeru, da se na progi zaustavljate, se umaknite na rob proge, tako da ne ovirate ostalih sankačev!

7.) Vzpenjanje in spuščanje - sestopanje
Sankač/ica, ki se vzpenja ali spušča peš, mora to storiti na robu sankaške proge/sankališča

8.) Upoštevanje znakov in označb
Vsak/a sankač/ica mora upoštevati oznake in signalizacijo.

9.) Pomoč pri nesreči
Ob nesreči je vsak/a sankač/ica dolžan pomagati.

10.) Dolžnost legitimiranja
Vsak/a sankač/ica, če je priča ali udeleženec/ka, odgovoren ali ne, se mora v primeru nezgode legitimirati

POGOJI UPORABE

Vsebine spletnega mesta SANKANJE.INFO so informativne. SANKANJE.INFO ne prevzema
odgovornosti za točnost in popolnost objavljenih podatkov ali za kakršnokoli
škodo,
ki bi bila uporabniku spletnega mesta povzročena zaradi uporabe objavljenih informacij.

Uporabniki objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost.

PODJETJE

Feel Green Travel
Raj Jezersko d.o.o.
http://www.feelgreen.si

Copyright © 2013. Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani in gostovanje: Hit Lab d.o.o.