Izbira sani

Pri izbiri sani ne smemo siliti z glavo skozi zid - vsekakor se splača dati nekaj več denarja za kvalitetne sani, kot pa kupiti nekaj na hitro. Tudi tukaj velja rek, da nikoli nisi tako bogat, da bi lahko poceni kupoval... Nekvalitetne sani se bodo hitro zlomile, so slabše vodljive in ponavadi imajo neudoben in trd sedež, zaradi česar naša hrbtenica "pobira" tresljaje. No, če se imamo namen voziti le nekajkrat na sezono, pa bodo tudi te dobre. Na spletu je kar dobra izbira osnovnih modelov sani po ugodnih cenah, pred začetkom sankaške sezone pa jih lahko najdemo celo v večjih trgovskih centrih. Vendar bodimo pazljivi - to so bolj ali manj "igrače", ki so primerne za vožnjo otrok, nikakor pa ne za kakšnega močnejšega sankača in doseganje večjih hitrosti. Neprijetno zna biti tudi, ko se sredi proge zaradi majhne hitrosti ustavimo in moramo sani navzdol vleči za sabo.

osnovni model sani 1osnovni model sani 2Več užitka pa nam nudijo (pol)tekmovalne sani, ki so sicer malce dražje, ampak vredne svojega denarja. Razlika med osnovnim in tekmovalnim modelom je predvsem v teži in gibljivi vezavi na sprednjem delu sani. Teža prispeva k moči sani in doseganju večjih hitrosti, gibljiva vezava pa nam omogoča zavijanje na principu karving smuči, brez zaviranja z nogami in posledičnim izgubljanjem hitrosti.  Večinoma so narejene iz kvalitetnega jesenovega lesa, sedež je lahko klasičen pleten ali pa platnen, ki dobro "pobira" tresljaje tudi na slabše urejenih progah. Drsni površini sta postavljeni pod kotom, kar omogoča izredno vodljivost in posledično večje hitrosti. Poznamo sani za enega sankača in take, na katerih se lahko peljeta dva - slednje so malo bolj toge in primerne tudi za ljudi malo višje rasti. Vsekakor se splača (če imamo to možnost) različne sani pred nakupom preizkusiti in tako najti najboljši model za naše potrebe in želje.

tekmovalni model sani 1tekmovalni model sani 2

Pa še nekaj besed o vzdrževanju sani:

Le dobro vzdrževane in kvalitetne sani nam bodo služile dolgo vrsto let, zato temu poglavju namenimo nekaj več pozornosti. Po končanem sankanju sani vedno pospravimo v suh in ne preveč topel prostor, kjer naj stojijo pokonci ali ležijo na tleh, a nikakor na boku. Vedno jih očistimo snega in skrbno obrišemo drsni podlagi, da ne zarjavita. Po končani sezoni je dobro odtegniti vijake drsnih podlag. Za brušenje drsnih podlag uporabjamo fin brusni papir, mažemo pa jih z voskom, kar omogoča boljše drsenje in preprečuje rjavenje. Nikoli ne puščajmo sani nenadzorovanih - kraje danes niso več nekaj redkega in glede na to, da bomo za sani odšteli kar zajeten kupček denarja, se splača s seboj nositi priročno ključavnico.

POGOJI UPORABE

Vsebine spletnega mesta SANKANJE.INFO so informativne. SANKANJE.INFO ne prevzema
odgovornosti za točnost in popolnost objavljenih podatkov ali za kakršnokoli
škodo,
ki bi bila uporabniku spletnega mesta povzročena zaradi uporabe objavljenih informacij.

Uporabniki objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost.

PODJETJE

Feel Green Travel
Raj Jezersko d.o.o.
http://www.feelgreen.si

Copyright © 2013. Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani in gostovanje: Hit Lab d.o.o.